Inboedelverzekering

De inboedel van uw huis is kwetsbaar. Een overstroming of een brand kan uw totale inboedel vernielen. Andere delen van uw inboedel, zoals uw televisie of computer, zijn vaak prooien voor inbrekers. Met een inboedelverzekering kunt u zich verzekeren tegen nagenoeg alle soorten schade aan uw inboedel.

Meestal komt een inboedelverzekering in twee varianten; een uitgebreide variant en all-risk. Met een basisverzekering is meestal schade door brand, weersinvloeden en diefstal verzekerd. Bij een all-risk verzekering zijn ook andere vormen van schade meeverzekerd. In aanvulling op deze verzekeringen is het vaak mogelijk om kostbaarheden los te verzekeren. Onder kostbaarheden worden bijvoorbeeld kunst en muziekinstrumenten verstaan. Een glasverzekering is een veel gebruikte aanvullende mogelijkheid. Tot slot bieden sommige verzekeraars een buiten-de-deur module in, waardoor uw inboedel binnen Nederland ook buitenshuis verzekerd is.

Inboedelverzekeringen vergoeden vaak de totale waarde van uw inboedel. Veel verzekeraars vergoeden alleen de dagwaarde van uw inboedel als deze lager is dan 40% procent van de nieuwwaarde.

In veel gevallen bieden verzekeraars een garantie tegen onderverzekering – de verzekeringspremie is gebaseerd op een rekenmodel waarin onder andere uw inkomen en de grootte van uw huis worden meegenomen. Dit voorkomt ook dat u zelf aan de slag moet om de waarde van uw inboedel te berekenen. Let wel dat kostbaarheden, zoals kunst, vaak apart verzekerd moeten worden.

Tegenwoordig zie je ook steeds meer toevoegingen op de inboedelverzekering. Zo heb je de mogelijkheid om eventueel je mobiele apparaten ook buitenhuis te gaan verzekeren. Je kunt hierbij denken aan het risico dat je kinderen de laptop meenemen naar school of de tablet die je meeneemt naar je werk. Standaard zijn dit situaties die niet onder een "normale" inboedelverzekering vallen.

Doordat je steeds meer ZZP'ers hebt die vanuit huis werken, zie je ook dat verzekeraars hierop inspelen. Zo heb je de mogelijkheid om op je inboedelverzekering ook bedrijfsmiddelen tot een bedrag van bijvoorbeeld 5000 euro mee te verzekeren. Zo hoef je niet gelijk een aparte verzekering af te sluiten als bedrijf en kunt je tegen relatief lage premies je bedrijfsmiddelen meeverzekeren.