Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering voor juridische hulp bij conflicten. De kosten van een advocaat bij een juridisch conflict kunnen al snel oplopen. Met een rechtsbijstandsverzekering kunt u aanspraak maken op juridische hulp zonder dat dit tot hoge kosten leidt.

Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft afgesloten en u raakt betrokken in een conflict, dan kunt u gratis gebruik maken van de juridische dienstverlening die door uw verzekeraar wordt aangeboden. Dit kan vaak al voordat er een conflict is. In sommige gevallen levert de verzekeraar zelf de juridische dienstverlening, in andere gevallen is dit uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven als Arag en DAS. In principe wordt geprobeerd het conflict zonder tussenkomst van de rechter op te lossen. Mocht een zaak voor de rechter komen dan zijn de kosten van een advocaat niet altijd volledig gedekt.

Met een rechtsbijstandsverzekering kunt u kiezen voor wat voor zaken u zichzelf verzekert. De meeste verzekeraars bieden in ieder geval modules aan voor consumentenzaken, werk en inkomen, verkeer en wonen.\

In sommige gevallen rekent een verzekeraar een eigen risico. Dit betekent dat u een deel van de kosten van de juridische dienstverlening zelf moet betalen. Soms kunt u een eigen risico afsluiten om zo de premie van uw rechtsbijstandsverzekering te verlagen. In andere gevallen geldt een franchise. De franchise is een drempelwaarde die behaald moet worden voordat u uw verzekering kunt inschakelen. Als de franchise €1000 euro is, en u heeft een conflict met een winkelier over een laptop van €800, dan krijgt u geen rechtsbijstand.